ضرورت حمایت مسئولان استانی از شرکت های استارتآپی
با توجه به رویکرد حمایتی پارک علم و فناوری از شرکت های استارتآپی و فناور در حوزه IT قطعا حمایت های مسئولان استانی می تواند این استان را یکی از استان های پیشرو در این زمینه تبدیل کند، زیرا استان مرکزی در این حوزه دارای شرکت های مستعدی است. در این زمینه با مدیرعامل شرکت فناور ایده سامانه جامع هوشمند برنامهریزی سفر به گفتوگو نشستیم که در زیر می خوانید.
در مورد خودتان و حوزه ای که در آن فعالیت میکنید توضیحاتی را ارائه دهید؟
رضا خدادای فارغ التحصیل رشته IT و نرم افزار هستم، که در قالب یک گروه 6 نفره با ایده سامانه جامع هوشمند برنامه ریزی سفر، وارد مرکز رشد شدیم.
با توجه به رویکرد دستگاه های دولتی و فضای نویی که تحت عنوان بومگردی در گردشگری ایجاد شده و با توانایی که در حوزه نرم افزار و تجربه ای که در حوزه گردشگری داشته ایم به این نتیجه رسیدیم که شاید بتوانیم در این حوزه علاوه بر ایجاد کسب و کار از صنعت IT برای صنعت گردشگری محصول نیز استفاده کنیم.
فعالیت شما هماکنون در چه مرحله ای است و چه آیندهای برای این ایده دارید؟
نرم افزار در فاز توسعه است و می توان گفت دارای فازهای مختلف است. اما در نهایت باید به این نقطه برسد که یوزر با توجه به توان مالی و بودجه و یک سری منطقه گردشگری و بر اساس فاصله و شعاع و همچنین بر اساس هزینه و اقلیم برای سفر افراد برنامهریزی کند.
این نرم افزار برنامه سفر را برای مسافران میچیند و مسافران میتوانند بر اساس آن یکی از برنامهها را انتخاب و از آن استفاده کنند، البته در این نرم افزار تمامی مناطق بوم گردی، گردشگری، اقامتی و جاذبههای گردشگری نیز وجود دارد.
از مهم ترین برنامهریزیها برای سفر دارا بودن برنامه است. به طور مثال در این برنامه در فاز نخست تمامی مناطق بومگردی و سپس جاذبه های گردشگری درج شده است و می تواند علاوه بر برنامهریزی سفر، پایگاه جامعی برای دسترسی اطلاعات گردشگری ایران باشد که قطعا مشکل مسافران را مرتفع خواهد کرد.
ما امیدواریم این برنامه بتواند به نتایجی که مد نظر است دست پیدا کند و در این زمینه تلاش های لازم را نیز انجام میدهیم، اما با توجه به اینکه این برنامه دارای چند فاز است یک برنامه طولانی مدت خواهد بود و قطعا نیاز به زمان 2 تا 3 سال دارد، البته هماکنون دو فاز آن انجام شده که فاز بومگردی و شروع جمعآوری جاذبههای گردشگری است.
آیا دستگاه های متولی گردشگری در این زمینه با شما همکاری داشته اند؟
متاسفانه در این زمینه دستگاه های متولی همکاری لازم را نداشته و ندارند، با این حال ما تلاش کرده ایم طرح و برنامه را برای آنها ارائه دهیم که متاسفانه موفق نشدهایم البته بسیاری از دستگاههای متولی در این بخش خودشان اطلاعات لازم و کافی را در زمینه های مختلف گردشگری ندارند و یا اگر هم اطلاعاتی دارند متاسفانه به روز نیست.
برای جمعآوری اطلاعات لازم مربوط به مراکز بوم گردی از تعداد 2 هزار و 500 مرکز بوم گردی که در فاز نخست این برنامه به دست آمده تمامی اطلاعات توسط افراد گروه جمعآوری شده و حدود 200 تا 300 عدد را سازمان میراث فرهنگی به ما داده است.
در این زمینه چه میزان هزینه کرده اید؟ و حمایت پارک علم و فناوری از ایده شما چگونه بوده است؟
میزان هزینه ای که در یک سال گذشته در این بخش پرداخت شده 120 میلیون تومان بوده است که بخشی از این هزینهها به صورت تسهیلات از بانک و قسمت بیشتر آن هم شخصی بوده است، البته در این زمینه حمایتهای تیم جدید و مدیریت جدید پارک علم و فناوری از شرکت های فناور بسیار بیشتر شده و تا جایی که امکان داشته در زمینه رفع مشکلات و حمایت از این شرکت ها تلاش کرده است.
عمده مشکل شما در مسیر تولید این فناوری چه بوده است؟
عمده مشکل ما نقدینگی و سرمایه بعد از آن وهمچنین تیم سازی بوده است، زیرا در اراک افرادی که خیلی خوب کار میکنند ماندگار نیستند و به تهران مهاجرت میکنند و اگر هم بمانند باید حقوقهای بسیار بالایی را دریافت کنند. بعد از این مسئله هم بحث بازار و رقبا است، زیرا رقبایی هستند که به صورت سنتی فعالیت دارند و خدمات جایگزین را ارائه می دهند.
خوشبختانه تعامل در تیم بالا است و ما برای تامین هزینه ها در کنار این فعالیت، پروژه های مختلفی را انجام می دهیم اما چشم اندازی برای خود داریم که اگر فرصت از دست برود ممکن است با مشکل و چالش مواجه شویم.
توصیه شما به افرادی که می خواهند مانند شما فعالیت کنند چیست؟
افرادی که می خواهند وارد این حوزه شوند حتما باید سرمایه داشته باشند زیرا در کسب و کار استارت آپی سرمایه بالایی نیاز است و در این زمینه 10 درصد احتمال موفقیت و 90 درصد احتمال شکست وجود دارد زیرا در بازه زمانی 6 ماهه تا یک ساله فرد باید بتواند مدل کسب و کارش را مشخص کند.
اگر در این بازه این اتفاق نیفتد ممکن است ایده کهنه شود و یا رقیبی پیدا شود بنابراین اگر در این بازه به نتیجه نرسد با شکست مواجه خواهد شد.
سخن پایانی
مسئولان استانی باید حمایت بیشتری از شرکت های استارتآپی داشته باشند زیرا این استان در این زمینه مستعد است و حرف های بسیار زیادی برای گفتن دارد.